Chips en registraties

Chippen is de meest gebruikte manier voor de identificatie van huisdieren. Bij het chippen krijgt uw huisdier een uniek chipnummer welke is ‘opgeslagen’ in de chip – ook wel transponder genoemd – die onzichtbaar onder de huid van uw dier wordt ingebracht. Het chipnummer wordt samen met de gegevens van het dier én eigenaar geregistreerd in een databank. Vervolgens kan met een afleesapparaat (of reader) het chipnummer worden uitgelezen.

Met dit chipnummer kunnen de gegevens van het dier en eigenaar snel in de databank worden opgezocht.

Chipnummer.nl zoekt naar het chipnummer in alle beschikbare databanken. Via Chipnummer.nl krijgt u in één zoekactie een overzicht van alle databanken waarin het chipnummer geregistreerd is. U hoeft dus niet in alle databanken afzonderlijk te zoeken naar het chipnummer.

Hoe werkt Chipnummer.nl

Op de pagina ‘Zoeken’ vult u bij ‘Waar is mijn chipnummer geregistreerd’ het chipnummer in wat u wilt opzoeken. Vervolgens klikt u op ‘Zoeken’.  Binnen enkele seconden geeft chipnummer.nl een lijst met de databanken waarin het chipnummer geregistreerd is. Dat kunnen meerdere databanken zijn. Als u op de naam van de databank klikt toont Chipnummer.nl meteen de belangrijkste gegevens die bij het chipnummer in de databank zijn geregistreerd.

Chipnummer.nl accepteert alleen chipnummers volgens de ISO-standaard bestaande uit 15 cijfers of niet-ISO chipnummers bestaande uit 10 cijfers en/of letters. Wijkt het door u ingevulde chipnummers hiervan af, dan krijgt u een foutmelding. Zo wordt voorkomen dat u per ongeluk naar een foutief chipnummer zoekt wat in geen enkele databank wordt gevonden. U denkt dan dat het dier niet geregistreerd is maar hoeft niet het geval te zijn.

Het chipnummer

Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers. De eerste 3 cijfers van dat chipnummer zijn de landencode, waarmee snel duidelijk is in welk land het dier gechipt is. Aan de volgende 3 cijfers is de fabrikant van de chip te herkennen. De laatste 9 cijfers is het unieke identificatienummer. Dit 15-cijferige chipnummer is volgens de ISO-standaard. Nagenoeg alle gechipte dieren in Nederland en Europa hebben een chipnummer volgens deze ISO-standaard. In zeer uitzonderlijke gevallen heeft een dier een afwijkend chipnummer van maximaal 10 cijfers en/of letters. Ook deze nummers kunnen via chipnummer.nl worden opgezocht.

De chip

De chip is een heel klein buisje van bioglas of kunststof. De lengte van de chip is ongeveer 12-14 millimeter. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica. De micro-elektronica bestaat uit een spoel en een microchip. In de microchip zit het unieke registratienummer opgeslagen. Wanneer een afleesapparaat in de buurt van de chip gehouden wordt, gaat in de spoel een kleine inductiestroom lopen. Deze inductiestroom activeert de computerchip: de chip zendt een signaal uit. Het afleesapparaat vangt dit op en het registratienummer kan worden afgelezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niks: er zit geen batterij of andere energiebron in. De chip wordt door middel van een naald onder de huid van het huisdier ingebracht. Dit is éénmaal een klein prikje voor z’n gehele leven. Eenmaal ingebracht merkt het huisdier niet dat het een chip draagt.