Registraties

Registraties

Nadat uw hond of kat van een chip is voorzien, moet het geregistreerd worden. Er bestaan diverse databanken waar u uw huisdier kan registreren. Raadpleeg uw dierenarts, hondenvereniging of stamboek voor meer informatie over de verschillende databanken en hun functies.

Voor katten en (niet alle) honden is registreren niet verplicht. Dit is echter wel aan te raden, want iedere hond of kat kan weglopen. Wanneer de hond of kat gevonden wordt, kan doormiddel van het chipnummer een eventuele registratie worden gevonden. Zorg dus altijd dat uw gegevens in de registratie correct zijn!

Heeft uw huisdier een paspoort of vaccinatieboekje dan wordt het chipnummer daarin ook vermeld door middel van een sticker. Zo heeft u altijd het chipnummer bij de hand om snel uw gegevens via chipnummer.nl in de databank(en) te kunnen opzoeken.

Registratie voor honden verplicht.

Sinds 1 april 2013 heeft het ministerie van Europese Zaken besloten dat iedere hond in Nederland, geboren na 1 april 2013 gechipt en geregistreerd dient te worden bij één van de aangewezen databanken. In het kort komt deze Verplichte I&R Hond Registratie regeling op het volgende neer:

  • Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.
  • Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen. (De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond. Dit geldt dus niet voor Nederlandse handelaren die honden binnen Nederland brengen en ze vervolgens weer uitvoeren naar andere landen.)