Over Chipnummer.nl

Wat zijn de aangesloten databanken?

Chippen

Chippen is de meest gebruikte manier voor de identificatie van huisdieren. Bij het chippen krijgt uw huisdier een uniek chipnummer welke is ‘opgeslagen’ in de chip – ook wel transponder genoemd – die onzichtbaar onder de huid van uw dier wordt ingebracht. Het chipnummer wordt samen met de gegevens van het dier én eigenaar geregistreerd in een databank. Vervolgens kan met een afleesapparaat (of reader) het chipnummer worden uitgelezen. Met dit chipnummer kunnen de gegevens van het dier en eigenaar snel in de databank worden opgezocht.

Chipnummer.nl zoekt naar het chipnummer in alle beschikbare databanken. Via Chipnummer.nl krijgt u in één zoekactie een overzicht van alle databanken waarin het chipnummer geregistreerd is. U hoeft dus niet in alle databanken afzonderlijk te zoeken naar het chipnummer.



Hoe werkt Chipnummer.nl?

Op de pagina ‘Zoeken’ vult u bij ‘Waar is mijn chipnummer geregistreerd’ het chipnummer in wat u wilt opzoeken. Vervolgens klikt u op ‘Zoeken’. Binnen enkele seconden geeft Chipnummer.nl een lijst met de databanken waarin het chipnummer geregistreerd is. Dat kunnen meerdere databanken zijn. Als u op de naam van de databank klikt toont Chipnummer.nl meteen de belangrijkste gegevens die bij het chipnummer in de databank zijn geregistreerd.

Chipnummer.nl accepteert alleen chipnummers volgens de ISO-standaard bestaande uit 15 cijfers of niet-ISO chipnummers bestaande uit 10 cijfers en/of letters. Wijkt het door u ingevulde chipnummers hiervan af, dan krijgt u een foutmelding. Zo wordt voorkomen dat u per ongeluk naar een foutief chipnummer zoekt wat in geen enkele databank wordt gevonden. U denkt dan dat het dier niet geregistreerd is maar hoeft niet het geval te zijn.

Het Chipnummer

Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers. De eerste 3 cijfers van dat chipnummer zijn de landencode, waarmee snel duidelijk is in welk land het dier gechipt is. Aan de volgende 3 cijfers is de fabrikant van de chip te herkennen. De laatste 9 cijfers is het unieke identificatienummer. Dit 15-cijferige chipnummer is volgens de ISO-standaard. Nagenoeg alle gechipte dieren in Nederland en Europa hebben een chipnummer volgens deze ISO-standaard. In zeer uitzonderlijke gevallen heeft een dier een afwijkend chipnummer van maximaal 10 cijfers en/of letters. Ook deze nummers kunnen via Chipnummer.nl worden opgezocht.



Registraties

Nadat uw hond of kat van een chip is voorzien, moet het geregistreerd worden. Er bestaan diverse databanken waar u uw huisdier kan registreren. Raadpleeg uw dierenarts, hondenvereniging of stamboek voor meer informatie over de verschillende databanken en hun functies.

Voor katten en (niet alle) honden is registreren niet verplicht. Dit is echter wel aan te raden, want iedere hond of kat kan weglopen. Wanneer de hond of kat gevonden wordt, kan doormiddel van het chipnummer een eventuele registratie worden gevonden. Zorg dus altijd dat uw gegevens in de registratie correct zijn! Heeft uw huisdier een paspoort of vaccinatieboekje dan wordt het chipnummer daarin ook vermeld door middel van een sticker. Zo heeft u altijd het chipnummer bij de hand om snel uw gegevens via Chipnummer.nl in de databank(en) te kunnen opzoeken.

Registratie voor honden verplicht?

Sinds 1 april 2013 heeft het ministerie van Europese Zaken besloten dat iedere hond in Nederland, geboren na 1 april 2013 gechipt en geregistreerd dient te worden bij één van de aangewezen databanken. In het kort komt deze Verplichte I&R Hond Registratie regeling op het volgende neer:

  • Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.
  • Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen. (De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond. Dit geldt dus niet voor Nederlandse handelaren die honden binnen Nederland brengen en ze vervolgens weer uitvoeren naar andere landen.)